گفتمان علمی در همایش 23 انجمن ها
منوچهر ارغوانی- پيشنهاد گفتمان علمي (بين برنامه) در نشست بيست و سوم انجمنها و نهادهاي زرتشتي سراسر كشور با موضوع سرمايههاي اجتماعي جامعه ايرانيان زرتشتي توسط دکترمهران سپهری ارایه شد
كشور ژاپن پس از جنگ جهاني، با اينكه هيچگونه منابع طبيعي و فيزيكي خاصي نداشت، توانست با استفاده از سرمايه انساني و توسعه سرمايه اجتماعي به سرآمدي توليد دست يابد.
امروزه كشور سوئيس، تنها با تكيه بر پشتوانه سرمايه اجتماعي، معتبرترين مراكز بانكي و اعتباري دنيا را دارد.
زرتشتيان در گذشته در كل كشور از اعتبار و خوشنامي خاصي برخوردار بودند، و خود نيز بهطور خودجوش از روابط اجتماعي و خانوادگي مراقبت ميكردند. جامعهاي كه در تاريخ خود اولين منشور حقوق بشر و قانون كار را نوشتند و در دينشان به هنجار و راستي اعتقاد داشتند، در زمان حال به سرعت ساختار اجتماعي و نظم سازماني را از دست ميدهند.
سيستم كدخدامنشي سنتي نتوانسته در دهكده جهاني و عصر رسانهها دوام بياورد. تلاش مسئولان در برقراري پايههاي اجتماع سالم و روشمند بههدر ميرود. سرمايه اجتماعي با ترس و تنبيه به وجود نميآيد. تمام سرمايههاي فيزيكي و انساني دنيا، بدون سرمايه اجتماعي مناسب بيفايده است.
ال جي هانيفان در سال 1916 در مورد حمایتهای محلی از مدارس روستایی یکی از اولین موارد استفاده از عبارت “سرمایه اجتماعی” به همبستگی اجتماعی و سرمايه گذاري فردی در جامعه اشاره دارد. در این مفهوم، او سرمایه اجتماعی را با اقلام مادی مقایسه میكند: دارايي، شخصی یا پول نیست. بلكه آن چیزی که باعث میشود این اشیاء محسوس در زندگی روزمره مردم بیشتر به حساب بیایند: یعنی حسن نیت، دوستی، حس همدردی و مراودات اجتماعی بین گروهی افراد یا خانوادهها که یک واحد اجتماعی را تشکیل میدهند. اگر شخصی با همسایهاش ارتباط برقرار کند و به تعاقب، آن دو با دیگر همسایگان ارتباط برقرار کنند، انباشتی از سرمایه اجتماعی به وجود خواهد آمد که نیازهای شخصی آنها را برآورده کرده و حتی میتواند باعث بهبود چشمگیر كيفيت زندگي در کل آن اجتماع گردد. کل اجتماع از همکاری اجزا منتفع میشود، افراد نیز از مزایایی همچون مساعدت، همدردی و دوستی با همسایگان بهرهمند ميشوند.
سرمايه اجتماعى اگر چه مفهومى نوين و نوپا در عرصه مطالعات اجتماعى است، اما اين مفهوم ريشه درروابط اجتماعى نوع بشر دارد. رسيدن به توسعه، جامعه مدنى، معيارهاى جهانشمول، بستر مناسب براى زيستاجتماعى تنها باوجود سرمايه اجتماعى شكل ميگيرد. سرمايه اجتماعى مجموعه نهادهاى زيربنايى اجتماع نيست، بلكه حلقه اتصالدهنده افراد درقالب نهادها، شبكهها و تشكلهاى داوطلب است.
توجه به نقش سرمايه اجتماعى تأثير مطلوب وكارسازى حتى بر رسمى ترين روابط نهادى و ساختارهايى مثل دولت، حاكميت قانون، و آزادى شهروندى دارد. سرمايه اجتماعى تفاوتهاى عمده اى با ديگر وجوه سرمايه، يعنى سرمايه اقتصادى و انسانى دارد. سرمايه اجتماعى مالكيت فردى ندارد ومتعلق بههمه اعضاى گروه است. سرمايه اجتماعى درصورت مصرف، كاهش نمييابد بلكه افزايش مييابد.
فالى هوانگ اعتماد اجتماعى را كليد درك سرمايه اجتماعى و آن را مهم ترين عنصربراى تبيين جوهره سرمايه اجتماعى ميداند كه از طريق اطلاع رسانى مؤثرتوسط رسانه هاى ارتباطى و شبكه هاى ارتباطى فشرده تمايل به مشاركت و تعاون تسهيل مى شود. عصر جديد شاهد فروپاشى سنتها و فروپاشى نهاد خانواده است. كارآمدى نهادهاى دموكراتيك بخاطر سرمايه اجتماعى بالاست.
تغيير ضد ارزش به ارزش، و شكل گيرى هنجارهاى ضد اجتماعى جلوى رشد و پيشرفت را مى گيرد. بعد ساختاري سرمايه اجتماعي با شبكهها، نقش ها، قوانين و پيشينه ها ارتباط د ارد و بعد شناختي با هنجارها، ارزشها، گرايشات و باورها ارتباط دارد. عناصر شناختي مردم را به سوي اقدامات جمعي كه سودمندي متقابل دارد سوق مي دهند، عناصر ساختاري سرمايه اجتماعي اين كار را تسهيل ميكنند.
|
همکیش نوشته شده توسط مهمان فعال 2015-02-28 03:26:20 خوب است که فرهیختگان و استادان دانشگاه بیشتر در امور جامعه وقت میگذارند و ایکاش انجمن ها فرصت پیاده سازی این الگوها را فراهم میکردند. | مهرداد نوشته شده توسط مهمان فعال 2015-02-26 06:27:58 باسپاس از جناب اقاي دكتر مهران سپهري به نظر بنده ايشان براي نخستين بار موضوع همازوري درجامعه را به گونه علمي تشريح نموده اند بياييم از تجربيات و تخصص نخبگان جامعه بيشترين بهره را ببريم از جناب اقاي دكتر خواهش دارم برنامه اي مدون به شكل كاربردي و عملي به منظور اجراي همگاني در اختيار كليه انجمن هاو نهاد هاي زرتشتي قرار داده تشكيلاتي به همين هدف به نام خود به ثبت برسانند ضمنا از فرزانه گرامي اقاي منوچهر ارغواني عزيز وفعال در مسايل فرهنگي و اجتماعي در خصوص اطلاع رساني خوب گرد همايي ها قدرداني ويژه دارم |
ارائه نظرات مختص اعضاي سايت ميباشد. لطفا ثبت نام كرده و لاگين كنيد. |